Prezentace dílčích výstupů z komunitního plánování sociálních služeb v ORP Hlinsko za účasti zástupců Pardubického kraje

30. 4. 2019

Dne 29. 4. 2019 se od 13 hodin ve velké zasedací místnosti Měú Hlinsko konala společná schůzka zástupců sociálního odboru Krajského úřadu Pardubického kraje a zástupců všech pracovních skupin KPSS  v  ORP Hlinsko. Na schůzce byly koordinátorkou projektu KPSS a členy pracovních skupin prezentovány dílčí výstupy z komunitního plánování, které byly poskytnuty zástupcům PK s předstihem.

Schůzku zahájila manažerka MAS Hlinecko, uvítala přítomné a uvedla, že KPSS je ve strategické fázi, ukončení projektu bude 30. 9. 2019. Setkávání zástupců obcí, realizačního týmu, pracovních skupin a konzultace průběžných výsledků KPSS se zástupci SO KÚ PK je součástí tvorby střednědobého plánu rozvoje SS v ORP Hlinsko. Předpokládá se, že před ukončením budou výstupy plánu projednány ve všech obcích území.

Koordinátorka KPSS seznámila zástupce PK s hlavními potřebami v území, kterými jsou:

1/ vznik odlehčovací služby

2/ posílení služby domov pro seniory, ev. lůžka DZR

3/ stoupající podpora terénních pečovatelských služeb

4/možnost získat služby dětského psychologa a některých ambulantních soc. služeb do území

5/ podpora rozšíření humanitární pomoci v území.

Zástupci PK informovali přítomné o zaniklých sociálních službách s regionální, či celokrajnou působností, připomínkovali jednotlivá opatření i aktivity. Připomněli, že součástí plánu musí být konkrétní požadavky na personální navýšení ve službách, které by se měly rozvíjet a s tím spojené finanční nároky. Pro stanovení výpočtu finančních nároků mohou sloužit Kriteria financování SS, která jsou k dispozici na webu PK. Komunitní plán bude sloužit, jako opora pro požadavky na navýšení a rozvoj sociálních služeb.

V rámci schůzky byl prezentován i elektronický katalog SS, zástupci PK informovali, že PK chystá novou podobu katalogu pro celé území PK.

Koordinátorka KPSS vznesla dotaz na možnou finanční podporu ze strany PK na zajištění monitoringu a vyhodnocování KPSS v následujících 3 letech, tak aby kontinuální proces plánování pokračoval. V této době PK nezvažuje podporu této aktivity, doporučují financování z rozpočtu obcí ORP.

Na schůzce bylo zmíněno i financování SS prostřednictvím PK v roce 2019.

Přílohy:

Galerie