Prezentace dílčích výstupů z komunitního plánování sociálních služeb v ORP Hlinsko za účasti zástupců Pardubického kraje

30. 4. 2019

29. 4. 2019 od 13 hodin se v  zasedací místnosti Měú Hlinsko konala společná schůzka zástupců sociálního odboru Krajského úřadu Pardubického kraje a zástupců všech pracovních skupin KPSS  v  ORP Hlinsko. Na schůzce byly koordinátorkou projektu KPSS a členy pracovních skupin prezentovány dílčí výstupy z komunitního plánování, které byly poskytnuty zástupcům PK s předstihem.

Schůzku zahájila manažerka MAS Hlinecko, uvítala přítomné a uvedla, že KPSS je ve strategické fázi, ukončení projektu bude 30. 9. 2019. Setkávání zástupců obcí, realizačního týmu, pracovních skupin a konzultace průběžných výsledků KPSS se zástupci SO KÚ PK je součástí tvorby střednědobého plánu rozvoje SS v ORP Hlinsko. Předpokládá se, že před ukončením budou výstupy plánu projednány ve všech obcích území.

Koordinátorka KPSS seznámila zástupce PK s hlavními potřebami v území, kterými jsou:

1/ vznik odlehčovací služby

2/ posílení služby domov pro seniory, ev. lůžka DZR

3/ stoupající podpora terénních pečovatelských služeb

4/možnost získat služby dětského psychologa a některých ambulantních soc. služeb do území

5/ podpora rozšíření humanitární pomoci v území.

Zástupci PK informovali přítomné o zaniklých sociálních službách s regionální, či celokrajnou působností, připomínkovali jednotlivá opatření i aktivity. Připomněli, že součástí plánu musí být konkrétní požadavky na personální navýšení ve službách, které by se měly rozvíjet a s tím spojené finanční nároky. Pro stanovení výpočtu finančních nároků mohou sloužit Kriteria financování SS, která jsou k dispozici na webu PK. Komunitní plán bude sloužit, jako opora pro požadavky na navýšení a rozvoj sociálních služeb.

V rámci schůzky byl prezentován i elektronický katalog SS, zástupci PK informovali, že PK chystá novou podobu katalogu pro celé území PK.

Koordinátorka KPSS vznesla dotaz na možnou finanční podporu ze strany PK na zajištění monitoringu a vyhodnocování KPSS v následujících 3 letech, tak aby kontinuální proces plánování pokračoval. V této době PK nezvažuje podporu této aktivity, doporučují financování z rozpočtu obcí ORP.

Na schůzce bylo zmíněno i financování SS prostřednictvím PK v roce 2019.

Přílohy:

Galerie