Seminář Praktická asertivita

1. 1. 1970

Ve středu 16. března proběhl historicky první seminář realizovaný v rámci Místního akčního plánu s názvem Praktická asertivita. Seminář byl určen pro pedagogické pracovníky základních škol na Hlinecku a byl veden paní lektorkou Mgr. Helenou Wiesenbergovou. 

Cílem šestihodinového kurzu bylo naučit účastníky profesionálně komunikovat se svým okolím – s pedagogy, žáky, rodiči, úřady, apod. Dále ujasnit si pojem asertivita, asertivní jednání, základní principy asertivity, umět se zdravě sebeprosadit a neomezit práva nikoho dalšího, ujasnit si, v kterých situacích je nutné používat asertivitu, naučit se nebýt agresivní, pasivní ani manipulativní, umět rozeznávat jednotlivé typy manipulátorů. Definovat možné příčiny vzniku konfliktu, znát styly jednání v konfliktní situaci a objasnit si strategie řešení konfliktů.

Kurzu, vedeného formou nácviku modelových situací, se zúčastnilo celkem dvacet pedagogů, a to ze Základní školy Resslova, Základní školy Ležáků, Základní školy Trhová Kamenice, ZŠ a MŠ Holetín, Základní školy Včelákov, Domu dětí a mládeže a Gymnázia K. V. Raise v Hlinsku. Velké poděkování patří městu Hlinsko za poskytnutí prostor pro uspořádání semináře.

Věříme, že učitele seminář zaujal a odnesli si mnoho přínosných informací, které jim pomohou v jejich profesi.