Proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže Talent Hlinecka

9. 10. 2023

Ve čtvrtek 5. 10. 2023 proběhlo v Multifunkčním centru Hlinsko slavnostní vyhlášení soutěže Talent Hlinecka. Ceny předávali garanti daných oborů, zástupci sponzorů a pan starosta města Hlinska Miroslav Krčil. Večerem nás provázela zkušená moderátorka paní Jana Trojanová a v rámci doprovodného programu vystoupilo Taneční studio Ridendo, mažoretky z DDM Hlinsko a své vystoupení předvedlo akordeonové trio ELIHABA ze ZuŠ Hlinsko. Každý z pětadvaceti nominovaných získal při nástupu na podium dárkovou tašku od firmy Mlékárna Hlinsko, a.s. doplněnou o dárky uhrazené ze sponzorských darů a osvědčení o nominaci. Garanti jednotlivých oborů vyhlásili vždy absolutního vítěze daného oboru a pan starosta Miroslav Krčil udělil čtvrtou cenu starosty města Hlinska jím vybranému žáku. Vítězové jednotlivých oborů obdrželi diplom, skleněnou plaketku, poukázku na 500 Kč do vzdělávacího centra Planeta Hlinsko, volné vstupy do Hlineckého bazénu a kina a motivační stipendium ve výši 5 000 Kč. Vítěz ceny starosty města Hlinska získal diplom, skleněnou plaketku, roční permanentku na své jméno do vzdělávacího centra Planeta Hlinsko, volné vstupy do Hlineckého bazénu a kina a motivační stipendium ve výši 3 000 Kč.

A kdo jsou ti vítězové jednotlivých oborů?

Humanitní  obor:

     Barbora Švecová -

po úspěšném složení talentové zkoušky nastoupila na Základní uměleckou školu v Hlinsku v roce 2018. Při hře na akordeon, který studuje ve třídě Markéty Břízové od počátku vynikala svým výrazným muzikálním projevem a mimořádným hudebním nadáním. Navzdory covidové pandemii svůj talent poctivě rozvíjela a v roce 2022 se rozhodla na přestup z klávesového nástroje na knoflíkový. Díky své obrovské píli a ctižádosti se Barbora naučila využívat své technické dovednosti a hudba ji začala ještě více naplňovat. Ve školním roce 2022-2023 se zúčastnila Soutěže základních uměleckých škol Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ve hře na akordeon. Zvítězila v okresním i krajském kole a v ústředním kole v Chrudimi získala ve velké konkurenci 2. cenu. Dále se účastnila on-line festivalu British College of Accordeonist, kde výsledky hodnotilo 40 členů mezinárodní poroty, která byla složena z akordeonistů, pedagogů a skladatelů z 21 zemí. V kategorii Classical do 15 let Barbora obdržela Stříbrné pásmo. Na mezinárodní soutěži v Ostravě byla oceněna Čestným uznáním. Dynamičnost a velká dávka muzikality jejího výkonu velmi ohromila mezinárodní porotu na soutěži Okud Istra v Pule. Zde získala Zlatou cenu a nominaci na celosvětovou soutěž CMA (Confédération Mondiale de l ´Accordéon). Soutěž se bude konat na podzim 2023 online.Tento náročný školní rok završila účastí na Celostátní soutěži v Dobřanech, kde v kategorii Varieté World Music zvítězila a odvezla si 1. cenu. Barbora se, se svými kamarádkami Eliškou Mikulovou a Hanou Havlíčkovou, začala věnovat také komorní hře a společně reprezentovaly ZUŠ Hlinsko pod názvem Trio ELIHABA na několika soutěžích (např. na Soutěži základních uměleckých škol MŠMT obdržely 1. cenu v okresním i krajském kole a na Festivalu British College of Accordeonist získaly Zlaté pásmo. Barbora se ve školním roce 2023-2024 bude připravovat na talentové zkoušky na Konzervatoř v Pardubicích.

Technicko-přírodovědný obor:

    Lenka Hromádková -

v školním rok 2022-2023 měla následující skvělé úspěchy:

  1. pololetí:
  2. místo v okresním kole soutěže Přírodovědný klokan
  3. místo v okresním kole Pythagoriády
  4. místo v krajském kole Logické olympiády
  1. pololetí:
  2. místo v krajském kole chemické olympiády kategorie D
  3. místo v krajském kole olympiády v německém jazyce
  4. místo v okresním kole Fyzikální olympiády
  5. místo v okresním kole Zeměpisné olympiády + 10. místo v krajském kole téže soutěže
  6. místo v okresním kole soutěže Matematický klokan
  7. místo v okresním kole Biologické olympiády
  8. místo v krajském kole soutěže Pangea + 12. místo v celorepublikovém finále téže soutěže
  9. místo v soutěži Mladý zahrádkář + 19. místo v celostátním kole téže soutěže

Sportovní obor:

     Pavel Oliver Dufek -

reprezentuje gymnázium ve sportovním odvětví a to v tenisu. Kamarádský, upovídaný, nic mu neunikne. Díky turnajům má ve škole vyšší absenci, a přes to prospívá s vyznamenáním. Reprezentuje jak svoji věkovou kategorii U14, tak je již nominován na kategorii U16.

Sportovní výsledky

Bronz si dovezl z mezinárodního turnaje U14 v Rumunsku (únor 2023) a Slovensku (duben 2023). Pavel je ve svém ročníku 2010 v českém bodování na prvním místě, a stejně tak byl první i v evropském bodování Tennis Europe v měsících duben-červen. 

Cana starosty města Hlinska:

Jonáš Bouška -

Jonáš už čtvrtým rokem dochází do DDM, kde se věnuje lego robotice. Na kroužku zúročuje své logické myšlení a představivost. Dokáže sestavit nejrůznější modely, které lze naprogramovat a jsou plně funkční. V tomto školním roce se Dům dětí a mládeže Hlinsko zapojil do projektu „Průša do škol“. Projekt spočíval ve vymyšlení funkčního výrobku a jeho vytvoření programu Tinkercad. Jonáš byl hlavním koordinátorem činnosti a tvůrce navržených výrobků. Díky Jonášově práci byl projekt schválen a na základě toho DDM obdrží svou vlastní 3D tiskárnu.

 

Po skončení akce bylo účastníkům nabídnuto drobné občerstvení od držitelů značky Kvalita z Hlinecka.

Za tým MAS Hlinecko chceme poděkovat všem účinkujícím. Děkujeme ZuŠ Hlinsko, Tanečnímu studiu Ridendo a mažoretkám z DDM Hlinsko za krásná vystoupení. Další naše poděkování směřuje ke všem garantům jednotlivých oborů. Za ceny pro žáky děkujeme firmám Mias O.C. spol. s r.o., TSM Design s.r.o., Příhoda s.r.o., Malečská zemědělská, s.r.o., Mlékárna Hlinsko, a.s. a obzvlášť pak městu Hlinsku a panu starostovi za vyhlášení jeho ceny.

Největší díky však patří všem rodičům, ředitelům, učitelům, vedoucím, trenérům a dalším mentorům za záslužnou práci s naší mládeží!

Opět jsme byli moc mile překvapeni kolik skvělých mladých lidí náš drobný region má.

TALENT HLINECKA 2023

 

Přílohy:

Galerie