Čtení s porozuměním u žáků mladšího školního věku a u žáků se SVP

27. 9. 2022

V pondělí 26. září 2022 proběhl v Regionálním školicím středisku REACH, SAVE CZ s.r.o. Hlinsko v rámci projektu MAP ORP Hlinsko II seminář s názvem Čtení s porozuměním u žáků mladšího školního věku a u žáků se SVP. Seminář vedla Mgr. Tereza Chomínová. Paní lektorka působí v současné době jako terapeut a sociální pedagog, má za sebou 9 let pedagogické činnosti v Základní škole a Praktické škole SVÍTÁNÍ. Velkým přínosem jí byl roční pobyt ve Velké Británii, kde působila jako vychovatelka v odpoledním klubu pro děti, mládež a dospělé s mentálním, tělesným, či kombinovaným postižením. 

Paní lektorka seznámila účastníky s metodami a postupy práce, které pomáhají porozumět literárnímu textu žákům s různou úrovní čtenářských schopností. Ukázala pět modelových literárních hodin Slon Zip, Zima, Probuzení divokého zvířete, Zkrocení divokého zvířete, Kouzelné kameny. Součástí jsou i přípravy na vyučovací hodinu, vytvoření pracovních listů, postup práce s jednotlivými pracovními listy. Následné vyhodnocení pracovních listů. Ukázala práci s pocity hněvu a strachu. Předvedla relaxaci prostřednictvím čteného příběhu a jeho využitelnost v literární hodině. Seznámila účastníky se zásadami používání vybraných didaktických a speciálních pomůcek. Dala jim odkazy na různé webové stránky, kde se dají pomůcky zakoupit. 

 

Seminář byl velice byl pestrý, paní lektorka předvedla výukové materiály a pomůcky pro rozvoj čtenářské gramotnosti. Největším překvapením pro účastníky byla závěrečná relaxace. Semináře se zúčastnilo celkem 16 pedagogů z ORP Hlinsko. 

Přílohy:

Galerie