Proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže Talent Hlinecka

29. 6. 2022

 

Ve středu 29. 6. 2022 proběhlo v Multifunkčním centru Hlinsko slavnostní vyhlášení soutěže Talent Hlinecka. Ceny předávali garanti daných oborů, zástupci sponzorů a pan starosta města Hlinska Miroslav Krčil. Večerem nás provázela zkušená moderátorka paní Jana Trojanová a v rámci doprovodného programu jsme si mohli poslechnout krásné vystoupení kytaristů ZuŠ Hlinsko, podívat se na tanečníky z pohybového studia Sluníčko a Střední průmyslová škola chemická Pardubice nám předvedla svojí zajímavou Chemickou show. Každý z pětadvaceti nominovaných si odnesl dárkovou tašku a osvědčení o nominaci. Soutěžící na prvních třech místech obdrželi hodnotné ceny a vítězové jednotlivých kategorií i motivační stipendium ve výši 5 000 Kč. 

A kdo jsou ti vítězové jednotlivých oborů?

Humanitní obor:

  1. místo: Daniela Váňová - která je žákyní ZuŠ Hlinsko v akordeonové třídě paní učitelky Břízové od roku 2018. Za krátkou dobu dokázala nasbírat neuvěřitelné množství ocenění na soutěžích nejen domácích republikových, ale i mezinárodních. V letošním školním roce získala Daniela 1. cenu na Celostátní akordeonové soutěži Dobřany 2021. Jako vítězka této soutěže získala nominaci na největší světovou soutěž akordeonistů – CMA International Open Trophy. Z mezinárodní soutěže v italském Castelfidardu si odvezla 4. cenu a na 7. ročníku Mezinárodních akordeonových dnů v Praze vybojovala skvělé Zlaté pásmo.
  2. místo: Eliška Brabcová - která je velmi aktivní ve škole i mimo ni. Působí jako skautský rádce v oddílu vlčat, navštěvuje uměleckou školu ZuŠ Hlinsko a dvakrát dokázala triumfovat v soutěži Hledáme mladého grafika.
  3. místo: Eliška Mikulová - hraje na akordeon od svých sedmi let a pravidelně navštěvuje Základní uměleckou školu v Hlinsku. Od prvních momentů jejího hudebního seznamování s akordeonem vynikala ve třídě paní učitelky Markéty Břízové svým mimořádným muzikantským  nadáním. Svou pílí a zodpovědným přístupem se v obtížných letech distanční výuky dokázala připravit na Celostátní akordeonovou soutěž v Dobřanech, kde obdržela 5. místo. Tento soutěžní výsledek se stal hnacím motorem pro přípravu na renomovanou mezinárodní soutěž PIF v italském Castelfidardu v září 2021, kde obsadila krásné 3. místo. Zúčastnila se také 7. ročníku Mezinárodních akordeonových dnů v Praze, kde po vynikajícím výkonu získala Zlaté pásmo.

 

Technicko-přírodovědný obor:

  1. místo: Hromádková Lenka –velmi aktivní a nadaná mladá přírodovědkyně, mezi její četné úspěchy v posledních dvou letech patří:

      Ve školním roce 2020 / 21:

  1. místo v okresním kole soutěže Matematický klokan                  
  2. místo v okresním kole Matematické olympiády
  3. místo ve školním kole Biologické olympiády
  4. místo ve školním kole Zeměpisné olympiády
  5. místo v krajském kole Biologické olympiády
  6. místo v celostátním kole soutěže Matematický klokan
  7. místo v soutěži MAS Hlinecko Mistr logiky

      Ve školním roce 2021 / 22:

  1. místo v okresním kole Pythagoriády
  2. místo v okresním kole soutěže Matematický klokan
  3. místo v okresním kole Fyzikální olympiády
  4. místo v okresním kole Matematické olympiády
  5. místo v okresním kole Biologické olympiády
  6. místo v krajském kole Chemické olympiády

 

  1. místo:Žampachová Ludmila - Ludmila je velice chytrá žákyně a svůj potenciál využívá zejména v zeměpisných a matematických soutěžích. Vyhrála okresní kolo zeměpisné olympiády, byla druhá v krajském kole zeměpisné olympiády a spolu s týmem obsadila sedmé místo v republikovém finále soutěže  Eurorebus. Lída je velmi empatická a od počátku své školní docházky pomáhá svým spolužákům, příkladně plní všechny povinnosti. K jejím velkým koníčkům patří četba.

 

  1. místo: Mikulášová Gábina - Gábina je všeobecně nadaná žákyně s mnoha vědomostními úspěchy. Pravidelně se velmi dobře umísťuje v zeměpisných a matematických soutěžích. První je v okresním kole matematické olympiády, v okresním kole matematické pythagoriády skončila druhá a v soutěži Eurorébus s týmem skončila na krásném 4. místě v republikovém finále.Věnuje se i sportu, několikrát se účastnila okresních i krajských kol soutěže Sazka Olympijský víceboj, plaveckých soutěží, soutěží pořádaných MAS Hlinsko a memoriálu Josefa Štullíka, přírodopisných soutěží. Mezi její koníčky patří i hra na kytaru.

 

Sportovní obor:

  1. místo: Michal Rakouš je talentovaný mladý tenista. Ve své věkové kategorii patří k absolutní české špičce, což dokazuje jeho 1. místo v celostátním žebříčku ročníku 2010 a to nejen letos, ale i v roce  2020 a 2021. Mezi o rok staršími tenisty mu patří 7. místo v roce 2020 a 10. v roce 2021. Je Mistrem ČR kategorie mladší žáci v roce 2021 v družstvech a  vicemistr v deblu. Úspěchy sbírá i na mezinárodních turnajích, např. 1. místo na turnaji v Polsku, 5. místo na turnaji IMG Future Stars Athény v Řecku. 2. místo obsadil v Davis cupu mladších žáků 2022. Pardubický kraj bude reprezentovat na letošní Olympiádě dětí a mládeže v Olomouci.
  2. místo: Pavel Oliver Dufek je studentem osmiletého gymnázia a i přes tenisové aktivity má výborný prospěch ve škole. Je velmi úspěšný v národních i mezinárodních tenisových turnajích ve věkové kategorii do 12 a 14 let. Za roky 2020 a 2021 vyhlášen Českým tenisovým svazem nejlepším tenistou Pardubického a Hradeckého Kraje v kategorii mladších žáků. Je vítěz Davisova poháru ČR mladších žáků 2021, což je turnaj nejlepších tenistů ČR, dle krajů. Je halovým mistrem ČR ve čtyřhře pro rok 2022 - mladší žáci. Člen úzkého reprezentačního výběru ČR do 12 let. Drží 2. místo na celostátním žebříčku mladších žáků 21/22. Je úspěšným i na mezinárodních turnajích, zvítězil v turnaji nejvyšší kategorie A mladších žáků v Prostějově, 2. místo vybojoval na mezinárodním turnaji v Rakovníku do 12ti let  a probojoval se do  čtvrtfinále na mezinárodním turnaji Tennis Europe v kategorii do 14 let v Albánii v duben 2022.
  1. místo: Lucie Kopecká je talentovaná lyžařka a sjezdovému  lyžování se věnuje od svých 3 letech. K její první závodní disciplíně – obřímu slalomu později přibyl slalom speciál a superobří slalom. V roce 2020 byla Pardubickým krajem nominována za alpské disciplíny na Zimní dětskou olympiádu, která proběhla na Klínovci. Dosáhla 11. místa ve slalomu speciál a 11. místo ve vyřazovacím závodu družstev. V této sezóně se stala vítězkou Poháru Orlických hor a také Lyžařského poháru Vysočiny v kategorii Mladší žákyně. Díky vyjetým bodům v republikových kvalifikačních závodech získala nominaci na Mistrovství republiky žáků v alpských disciplínách. V letošní sezóně opět získala nominaci na Český pohár žactva a Mistrovství České republiky v alpských disciplínách konané v Bílé v Beskydech. Nejlepší umístění získala v obřím slalomu 18. místo a ve vyřazovacím závodě, když do finále postupovala jako šestá nejrychlejší závodnice v alpských disciplínách.

 

Za tým MAS Hlinecko chceme moc poděkovat všem účinkujícím. Děkujeme ZuŠ Hlinsko za krásné kytarové vystoupení, pohybové skupině Sluníčko za předvedené tance a pardubické průmyslové škole za moc zajímavou chemickou show. Další naše poděkování směřuje směrem ke všem členům nominační komise a duchovním rodičům celé akce panu Strakovi a paní ředitelce Nejedlé. Za ceny pro talenty musíme poděkovat firmám Backer elektro, Mias O.C., Tatrě Mléko a obzvlášť pak městu Hlinsku. Největší díky však patří všem rodičům, ředitelům, učitelům, vedoucím, trenérům a dalším mentorům za záslužnou práci s naší mládeží!

Akce Talent Hlinecka byla prvním ročníkem a sami jsme byli velmi mile překvapeni kolik skvělých mládežníků náš drobný region má.

 

Přílohy:

Galerie