Proběhl seminář pro pedagogy s názvem Pozitivní komunikace - nové formy komunikace v prostředí školy

6. 4. 2022

V úterý 5. dubna 2022 proběhl v Regionálním školicím středisku REACH, SAVE CZ s.r.o. Hlinsko v rámci projektu MAP ORP Hlinsko II seminář s názvem Pozitivní komunikace - nové formy komunikace v prostředí školy. Seminář vedla PhDr. Jana Mervartová, která má za sebou 25 letou praxi v pedagogicko psychologické poradně. Pracovala také jako soudní znalkyně, má tedy bohaté zkušenosti a spoustu návodů jak řešit různé osobní a pracovní situace.

 

Účastníci byli seznámeni se základními principy pozitivní, nenásilné komunikace, jejíž podstatou je schopnost respektovat druhého a vzdát se vlastních agresivních tendencí. Naučili se pracovat s vlastními emocemi v komunikaci tak, aby přijali spoluodpovědnost za výsledek. Paní lektorka rozebrala s účastníky myšlenku, že v každém člověku žije vlk a žirafa. Zdůraznila důležitost se při komunikaci vyladit na druhého a vzdát se permanentního hodnocení druhých. Díky tomu dojde k zlepšení naší empatie a můžeme předcházet konfliktům, nebo je dokážeme eventuálně řešit konstruktivně. 

Paní lektorka udávala během semináře celou řadu případů ze své mnohaleté praxe, snažila se také pomoci účastníkům s konkrétními problémy, které je jako pedagogy trápí. Seminář byl velice poučný a zajímavý, zúčastnilo se ho celkem 20 pedagogů z MŠ a ZŠ ORP Hlinsko. 

 

Přílohy:

Galerie