Proběhl seminář pro rodiče a pedagogy Co se děje s naší psychikou při kontaktu s druhým člověkem

10. 11. 2021

V úterý 9. listopadu 2021 proběhl v rámci projektu MAP ORP Hlinsko II ve večerních hodinách druhý ze série tří seminářů paní PhDr. Ludmily Filipové určený pro rodiče a pedagogy s názvem Co se děje s naší psychikou při kontaktu s druhým člověkem. Seminář se konal opět v příjemném prostředí kavárny hlineckého Multifunkčního centra a zúčastnilo se ho celkem 23 posluchačů. 

Paní psycholožka vysvětlila účastníkům, jak každý při komunikaci s druhým člověkem dáme nejdříve na první dojem tak zvaný halo efekt, to jak na nás zapůsobí do prvních 60 vteřin. Působí na nás svým vzhledem, vůní, hlasem. Někdy se náš názor shoduje s typem a charakterem člověka, jindy se můžeme mýlit a zjistíme to až časem. Nemáme posuzovat člověka podle prvního setkání je lepší si dělat názor časem. 

Uvedla, jak je pro rodiče důležité nedávat dítěti nálepku, ono je takové, to mu nejde, to nezvládá. Zároveň také neříkat dítěti neboj se, nestyď se, nemluv, tím mu předurčujeme jeho pocity z komunikace s druhým člověkem. Sama opět uvedla příběhy ze své dlouholeté praxe. Rozebrala, jak je důležité mít svůj názor i na situace, které se v současné době dějí kolem nás. Máme je brát s nadhledem a dělat si svůj úsudek.

Na závěr rozdala účastníkům pro zábavu list papíru s geometrickými tvary a úkolem účastníků bylo z uvedených tvarů poskládat co nejvíce obrazců, které vystihují věci ze života.  

Seminář měl opět velký úspěch! 

Přílohy:

Galerie