Proběhl seminář pro pedagogy Řeč těla u dětí

3. 11. 2021

V úterý 2. listopadu 2021 proběhl v prostorách Regionálního školicího střediska REACH, Save s.r.o. Hlinsko v rámci projektu MAP ORP Hlinsko II seminář s názvem Řeč těla u dětí vedený lektorkou Mgr. Svatavou Vyhlídalovou. Paní lektorka navázala na seminář Řeč těla, který se konal v červnu letošního roku. Na začátek řekla, že u dětí platí stejně jako u dospělých tvrzení, že člověk může přestat mluvit, ale nemůže přestat komunikovat svým tělem.


Představila kontextové modality, které uzpůsobujeme pro optimální průběh dialogu. EQ projevy jako nutné požadavky pro kvalitní komunikační akt sem patří emoce, pohotovost, pomalost, vyčkávání. Atributová posouzení to je dvojná vazba, halo efekt, centrální charakteristické rysy a ustálené soudy. Dále rozebrala to, co stojí za nedorozuměním při komunikaci. Jedná se o naši tendenci si další vlastnosti druhé osoby konzistentně doplňovat tak, že jsme po chvíli schopni osobu charakterizovat. Tato posuzování bývají nesprávná a zkreslí následně naše setkání.

Popsala komunikační prostředky, jako jsou nonverbální signály, neboli konverbální chování, pohyby, mimika, gesta, obraz, symbol. Sem patří ironie, modulace hlasu, úsměšek, posunek, gesto, pauzy, emfáze vzdechy, vzlyky, tím vším se mění výrazová funkce jazyka. Paní lektorka seznámila účastníky s kanály neverbálních signálů, kam patří pohled, mimika, dotyky, gesta, a hlas. Řekla jak je důležitá vzdálenost mezi osobami jako emoční projev vyjadřující sympatie, antipatie, indiferentnost, podřízenost, nadřazenost. Měla by být min. 50 cm. Představila podrobně důležité vývojové milníky pro dítě a to druhý rok života, předškolní věk, mladší školní věk, pozdní školní věk a starší školní věk. Závěrem vyplynulo, že díky znalosti nonverbální komunikaci by měli pedagogové lépe chápat děti jako takové.

Seminář byl velice přínosný, zúčastnilo se ho celkem 19 pedagogických pracovníků z mateřských a základních škol z ORP Hlinsko.

Přílohy:

Galerie